Atractie turistica

Parcul dendrologic

Parcul dendrologic

Arboretumul Dofteana constituie o valoroasa colectie de specii lemnoase in special de rasinoase, atat din Moldova cat si din tara.
Arboretumul prezinta o deosebita importanta forestiera botanica, didactica, stiintifica si social culturala.Intemeiat la inceputul secolului XX, din punct de vedere forestier, arboretumul constituie un punct de aclimatizare a speciilor exotice si mai ales a speciilor exotice de interes forestier.
    Varsta la care au ajuns unele specii, 65-80 ani, precum si dimensiunile realizate, cercetarile efectuate asupra comportarii lor, ne aduc la concluzia ca multe specii exotice au o valoare forestiera deosebita, indicate a fi extinse in culturile din productia din tara noastra, in vederea ridicarii productivitatii padurilor si valorificarea superioara a unor statiuni.Importanta botanica a arboretumului consta in faptul ca aici colectia de specii lemnoase numara peste 680 de unitati sistematice din care peste 570 de taxoni au fost introdusi in perioada anilor 1968-1984.
    Arboretumul Dofteana este deosebit prin colectia de rasinoase exotice ce o contine, ca: Pinus strobus, L., Pinus Jeffreyi G et B, Pinus ponderosa Laws, Pinus wallichiana A.B. Jacks., Pinus resinosa, Pinus banksiana, Pinus contorta, Pinus monticola, Larix decidua, Larix kaempferi, Picea orientalis, Picea orientalis, Picea omorica, Picea obovata, Picea Engelmanni, Parry, Pseudotsuga menziensii, Chamaecyparis lawsoniana, etc.  Importanta stiintifica a arboretumului consta in faptul ca aceasta colectie constituie o baza de cercetare si experimentare in cadrul a numeroase teme de cercetare si anume:# aclimatizari si introduceri de noi specii exotice obtinute prin schimburi de seminte internationale si faze de creare a plantatiilor pilot cu speciile mai importante din punct de vedere forestier, existente in colectie;
 - ameliorarea prin hibridare si selectie a unor proveniente si specii de pini, precum si plantatii cu diverse proveniente indigene si exotice de pin negru;
 - ameliorarea pe cale genetica a molidului. In cadrul acestei teme s-au recoltat altoaie din diferite specii de molid cu care s-au altoit puieti si creat plantaje. Acestea vor constitui o noua baza de cercetare pentru ameliorarea genetica a molidului prin hibridari;
 - urmarirea comportarii speciilor exotice din punct de vedere al rezistentei la factorii climatici din Moldova, al productivitatii si al calitatii lemnului pentru producerea de furnire estetice, in vederea extinderii lor in culturi de productie;
 - producerea de material vegetativ pentru crearea de culturi experimentale comparative cu diverse specii exotice de pini mai ales in cadrul unor teme de cercetare ce urmaresc producerea lemnului pentru celuloza, producerea de rasina, completarea regenerarii naturale in scopul innobilarii arboretelor de foioase si chiar de rasinoase.
    Din punct de vedere social-cultural, arboretumul constituie un minunat loc de recreare, excursii si instruire pentru locuitorii din comuna Dofteana, orasele Tg.Ocna si Comanesti cat si din municipiile Bacau si Onesti.
    Arboretumul Dofteana este proprietatea Directiei Silvice Bacau, fiind prins in amenajamentul Ocolului Silvic Tg. Ocna, ocol care se ocupa de mentinerea si intretinerea colectiei dendrologice.


Parcul dendrologic
Drumul culturii DRUMUL CULTURII [vezi detalii]
Drumul sarii DRUMUL SARII [vezi detalii]
Drumul gazarului DRUMUL GAZARULUI [vezi detalii]
Valea Siretului VALEA SIRETULUI [vezi detalii]
Drumul eroilor DRUMUL EROILOR [vezi detalii]
Proiect realizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Economică Locală (ADEL) Bacău şi finanţat de Consiliul Judeţean Bacău