Atractie culturala

Stejarul din Borzesti

Borzeşti

Se spune ca Stefan cel Mare a copilarit mult timp pe Valea Trotusului, iar atunci cind cobora din cetatea de scaun, purtat de tatal sau, Bogdan Voda, sa vada frumusetile tarii, din toata tara Moldovei cel mai mult el indragea Borzestiul. De Borzesti se legau multe amintiri de-ale voievodului, caci impreuna cu alti copii de razesi Stefan obisnuia sa se joace de-a moldovenii si tatarii in jurul unui stejar falnic, rotund in coroana si gros cit sa-l cuprinda patru oameni. Jocurile lor reflectau vitregia vremii, ei impartindu-se in doua tabere adverse, ce aveau drept capetenie pe Stefanita, pentru ceata de moldoveni, si pe Mitrut, prieten si coleg de joaca de-al sau, pentru tabara tatareasca.Intr-o frumoasa zi de primavara din nou se-ncinse joaca pe miristea Borzestiului. Stefanita, cu ceata sa, prinse a lupta contra lui Mitrut si ceata tatareasca.Lupta a durat mai bine de un ceas, caci tare era Stefan, tare era si Mitrut! Dar, in cele din urma, puiul de domn a iesit invingator si a prins a judeca pe hanul tatar. In urma judecatii, micutul han tatar urma sa fie spinzurat pentru faradelegile sale. Mitrut nu mai putea de bucurie ca va fi legat de subsuori si ridicat cit mai sus in coroana stejarului. Dar, acolo sus, risul i s-a oprit si a ingalbenit la vederea adevaratilor tatari care veneau in goana. Ceilalti copii nu au mai avut timp sa-l dea jos si Mitrut a cazut ucis de sageata hanului.
Stefanita si-a jurat ca il va razbuna pe Mitrut cu mina lui, iar daca hanul va trai pina va creste el mare, il va spinzura de stejarul din Borzesti.
Timpul a trecut si Stefan a urcat in scaunul Moldovei, iar prima grija a fost sa cuminteasca hoardele tatare care faceau atita rau tarii. Si iesind biruitor, Stefan l-a judecat pe hanul tatar, acelasi care l-a omorit pe Mitrut sub stejarul din Borzesti, si l-a spinzurat de ramurile acestuia. Astfel l-a razbunat domnitorul pe prietenul sau din copilarie si astfel se razbuna pe toti cei care pofteau la paminturile tarii.


Stejarul din BorzestiStejarul din Borzesti
Drumul culturii DRUMUL CULTURII [vezi detalii]
Drumul sarii DRUMUL SARII [vezi detalii]
Drumul gazarului DRUMUL GAZARULUI [vezi detalii]
Valea Siretului VALEA SIRETULUI [vezi detalii]
Drumul eroilor DRUMUL EROILOR [vezi detalii]
Proiect realizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Economică Locală (ADEL) Bacău şi finanţat de Consiliul Judeţean Bacău