Atractie culturala

Casa memoriala

Brad

Ion Ionescu de la Brad (1818-1891) - este promotorul unui nou curent cultural. A fost un revolutionar pasoptist, victima a atacurilor virulente a celor "deranjati" de actiunile lui pentru realizarea lozincii proclamata la Izlaz "improprietarirea taranilor cu despagubire", un urmas demn al lui Nicolae Balcescu.

A fost elev al Academiei Mihailene, s-a specializat in agricultura in Franta la renumita Scoala a statisticianului Moreau de Johanes si a agronomului Mathieu de Dombasle, trimis fiind de domnitorul Mihail Sturza.

A participat alaturi de Nicolae Balcescu la revolutia din Muntenia, dar a fost exilat in Turcia datorita esecului miscarii. Totusi a fost destul de respectat si pretuit de autoritatile turce fiind numit membru in Consiliul Agriculturii, director al scolii de agricultura San Stefano si administrator al mosiilor marelui vizir Rasid Pasa. In exil a scris o serie de lucrari de specialitate cum ar fi: Agricultura din Brusa, Agricultura din Dobrogea (1850), Agricultura din Tesalia (1851), precum si un raport asupra Asiei Mici (1856).

Ion Ionescu de la Brad s-a intors in tara din exil in anul 1857 continuand lupta in favoarea taranilor pe doua fronturi, ca politician revolutionar si ca pedagog social. Deranjand cu aceste studii si afirmatii autoritatile timpului, in anul 1860 Ion Ionescu de la Brad este judecat si condamnat la 3 luni de inchisoare in Manastirea Neamtului.

In 1869, dupa ce postul ocupat de Ion Ionescu de la Brad, cel de inspector general agricol, s-a desfiintat, decide sa cumpere mosia de la Brad (de unde si denumirea de astazi " Ion Ionescu de la Brad "). Aici el porneste o noua actiune prin crearea unei "ferme model ". Aceasta ferma a fost conceputa ca o forma sociala in care copii orfani erau luati, crescuti si educati aici. De fapt Ion Ionescu de la Brad a si numit ferma sa " Orfelinatul Agricol de la Brad" fiind si cel dintai care a practicat la noi in tara o actiune de tip "plasament familial ". Mai tarziu el s-a razgandit si i-a oferit un cadru general acestei ferme, avand acces si ceilalti copii care vroiau sa vina sa invete aici, nu doar cei orfani.

S-a stans din viata la 16 decembrie 1891, lasand in urma sa valoroase lucrari specializate de agricultura.

  Casa memoriala " Ion Ionescu de la Brad " se gaseste pe partea stanga a soselei Prajesti-Brad, exact la iesire din localitatea Negri si intrarea in localitatea Brad. Vis-a-vis de  casa memoriala se gaseste o troita.


Casa memoriala Casa memoriala Casa memoriala
Drumul culturii DRUMUL CULTURII [vezi detalii]
Drumul sarii DRUMUL SARII [vezi detalii]
Drumul gazarului DRUMUL GAZARULUI [vezi detalii]
Valea Siretului VALEA SIRETULUI [vezi detalii]
Drumul eroilor DRUMUL EROILOR [vezi detalii]
Proiect realizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Economică Locală (ADEL) Bacău şi finanţat de Consiliul Judeţean Bacău